Bírósági Tárgyaló

Bírósági Tárgyaló

Oltárira nem értem! Mit keresnek ezen a világeseményen a legfőbb magyar bírák?

„Ha a rendőr imádkozik, nyugodt lehet a család, a hitves…”

2017. július 13. - birosagitargyalo

Magyarország 2020-ban újabb világeseményt rendez, a katolikus hitvallást megerősítő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.  Nem olimpia, de azért mégis villanthat valamit a katolikus világban Magyarország! De mit keres ennek az előkészítő bizottságában a Kúria és az Alkotmánybíróság elnöke? 

Bár illene értenem a katolikus oltáriszentség (eucharisztika) misztériumát, kb. annyira tudom felfogni, mint mondjuk a lubavicsi csodarabbi mondandóját. Tehát az eucharisztika fogalom rejtélyének föloldását nem az alábbi bejegyzéstől kell várni!

Az előkészítő bizottság tagja többek között a rendezvény védnökségét „életre hívó” Erdő Péter katolikus bíboros. A bizottság elnöke a többszörös elnök Áder János köztársasági elnök; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes,Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Ők nyilván ihletetten tudnak majd prédikálni az eucharisztika misztériumáról. 

A tervek szerint az eseményre – legalábbis erre hivatkozva - 20 milliárd forint  állami támogatást adnak (a pénz elosztását éppen nemrég változtatták), ezen belül egy új, nagy befogadású csarnok építését is tervezik 

Volt már ilyen kongresszus Budapesten, 1938-ban. Akkor az Eucharisztikus  Világkongresszus első eseménye több ezer rendőr részvételével az államrendőrség szentáldozása volt a Bazilikában. „Ha a rendőr imádkozik, nyugodt lehet a család, a hitves, a társadalom és a haza” – fogalmazott akkoriban az egyik szónok. Olyan szép, hogy egy konyhai falvédőre is föl lehetne hímezni. ..

Mint említettük, az egyik védnök Orbán újrázó belügyminisztere, Pintér. Ennek ellenére valószínűtlen, hogy 2020-ban a magyar rendőrség a Bazilikában egy hasonló szentáldozással növelné a Kongresszus fényét. Persze élvezettel figyelném, ahogy Pintér élő adásban, egy misén magyarázná a szentség csodáját; de a belügyminiszter mostani, oltári szerepvállalását egy nagy tömegeket vonzó, országos turisztikai esemény biztonságért való felelősség indokolja. 

Tarlós részvétele praktikus szempontokból jobban megkérdőjelezhető. Budapesti főpolgármesterként magától értetődő lenne a szerepe ebben az idegenforgalmi rendezvényben, de ezek az istenverte katolikusok szeretnek gyalogolni, például körmenetben! Márpedig az autóközlekedést piedesztálra emelő Tarlós az ilyen sétafikálókat – az ide-oda futkosásról ne is beszéljünk - eléggé rühelli. Lehet, hogy a főpolgármester úgy hiszi, hogy autós felvonulás is lesz, mert jön Ferenc pápa a pápamobillal? Vatikáni forrásaink azonban határozottan állították, hogy a pápa nem jön Budapestre ez alkalomból, de Tarlóst egyébként se engednék beülni a pápamobilba! Tarlós szerepe tehát mindenképpen feleslegesnek tűnik.

Áder János fővédnöksége még inkább beleférne ebbe a konstrukcióba, bár megjegyzendő, hogy 1938-ban a protestáns Horthy „természetesen” nem lehetett védnök a katolikus rendezvény fölött, így maradt Horthyné. Felekezeti okokból Orbán Viktor sem jöhetett most szóba, Orbánnéval ezzel kapcsolatban nem jelentek meg hírek...

Az eddig említettek szerepvállalása még csak-csak magyarázható, az viszont már a legkevésbé sem, hogy mit keres az ilyen hitvalló rendezvény védnökei között a magyar bíróság két csúcsszervezetének, a Kúriának és az Alkotmánybíróságnak az elnöke, Darák Péter és Sulyok Tamás?

Ha ők úgy gondolják, vallják meg a hitüket a templomban, a barátaik között, vagy ha már nincs templomuk, ott, ahol hitük szerint kell! Az elvileg független bíróságok első embereitől nem fogadható el az ilyen szerepvállalás!

Főbíráink a hitbuzgalmi szeánszaikon védnöki pozíciójukban is befolyásolhatják, hogy a 20 milliárdra tervezett, minden bizonnyal többszörösére emelkedő állami támogatásokat a szentlélek akaratának megfelelően folyatják-e el, vagy sem! Később aztán bíróként esetleg ítélkezhetnek, vagy befolyásolhatják annak megítélését, hogy történt-e visszaélés az általuk is ellenőrzött pénzosztásban?

A szentségit!

A bejegyzés trackback címe:

https://birosagitargyalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3612662205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.14. 05:19:03

Azt mondod, kötelező az ateizmus az állami vezetőknek? Nem, ez tévedés.

birosagitargyalo 2017.07.14. 14:26:14

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes szóvívő:
Természetesen nem ezt gondolom. De a két legfőbb bírónak szerintem nem szabadna rész vennie egy ilyen jellegű védnökségben, ahol a látszat szerint állami pénzköltéseket is befolyásolhatnak!

Kelly és a szexi dög 2017.07.14. 14:51:34

ajjaj, nekik nem szabad a vallásgyakorlás?
azzal nem volt baj, amikor a Lomnici ment a zsinagógába?

hümhüm 2017.07.14. 14:58:43

Néhány kiigazítást engedj meg:
1. "eucharisztika" nincs, csak eucharisztia.
2. "nem szabadna" helyesen: "nem lenne szabad"
3. A posztodban felsorolt személyek a leendő Eucharisztikus Kongresszus társadalmi bizottságának a tagjai, nem védnökök, nem szervezők és nem közpénzeket kiosztó grémium tagjai.
www.iec2020.hu/l/megalakult-a-nek-tarsadalmi-bizottsaga/

Ilyen szempontból a két említett főbíró részvétele sem kifogásolható.
Ja, és némi kiegészítés: Áder, Tarlós, Lévai Anikó ("Orbánné"), Soltész, Darák gyakorló katolikus vallású emberek.

Aurora86 2017.07.14. 15:39:36

Az alkotmánybíróság nem a bíróság csúcs szerve, semmi köze a bírósághoz.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.14. 16:17:23

@hümhüm: "Darák gyakorló katolikus vallású emberek."

Aha, és majd a kongresszuson a jlenlévők jókat migráncsoznak a vallásuk védelmében? Utána meg a bíró főnökök eosztottai a migráncsok perében felülvizsgálnak?

hümhüm 2017.07.14. 16:52:25

@látjátok feleim szümtükkel: "Aha, és majd a kongresszuson a jlenlévők jókat migráncsoznak a vallásuk védelmében"

Gyagya vagy...

déjá vu39 2017.07.14. 18:09:43

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes szóvívő: Nem, nem mondta senki, hogy a vezetőknek ateistáknak kell lenniük.

déjá vu39 2017.07.14. 18:10:32

@hümhüm: Sándor is gyakorló hívő?

hümhüm 2017.07.14. 18:26:14

@déjá vu39: Milyen Sándor?
Ha a Pintérre gondolsz, én a magam részéről nem hinném...egyébként meg nem tudom. De nem is írtam, hogy az lenne

Measurer 2017.07.14. 20:06:10

Teljesebb lett volna a lista, ha Bárándy Gergelyt is meghívják.

Rox 2017.07.14. 21:36:34

Ha ezek az előkelőségek a magánéletükben hitvalló katolikusok, ahhoz senkinek semmi köze és természetesen abban sem korlátozhatja őket senki, hogy a jeles esemény előkészítő bizottságában részt vegyenek, ha meghívták őket. De tegyék ezt magánemberként. Ha viszont állami tisztségek viselőiként vesznek részt az esemény szervezésében, akkor ez már közügy és nem az számít, hogy az adott személy milyen felekezethez tartozik, hanem az, hogy egy magas közjogi méltóság betöltője részt vehet-e e minőségében egy vallási felekezeti esemény előkészítésében és irányításában. Lehet, hogy ósdi vagyok és nem értem az idők szavát, de szerintem nem. Bárhogy forgatom az Alaptörvényt, nem tudom kiolvasni belőle, hogy az állami vezetők feladatkörével összeegyeztethető lenne ez. Viszont kénytelen vagyok arra gondolni, hogy az ilyen akciók lassan erodálják az állam és az egyházak elválasztásának alkotmányos elvét és véleményem szerint hosszabb távon a lelkiismereti és vallászabadság is kárát láthatja, ha tovább erősödik az állami befolyás az egyházak belső működésére.

krepler 2017.07.14. 22:09:55

@látjátok feleim szümtükkel: hát, ha a főkatolikusnak tekinthető Ferenc pápa megnyilakozásait nézzük, akkor nem fognak a katolikusok migránsozni. a pápa közelebb áll a bal-lib állásponthoz, mint a magyar ballib pártok többsége :)
süti beállítások módosítása