Bírósági Tárgyaló

Bírósági Tárgyaló

Perverzek jogi diadala!

A munkahelyükön nyugodtan filmezhetik, mi történik a WC-ben!

2017. július 11. - birosagitargyalo

A hét elején a sajtóban - változatos megfogalmazásokkal - végigpörgött az a torz hír egy lehallgatási ügy kapcsán, "hogy a Kúria is megállapította, hogy a közmédiában nem bűncselekmény egymás lehallgatása”. Ez persze nettó hülyeség volt, hiszen a legfőbb bíróság nem nyilváníthat véleményt egy olyan konkrét ügyben, amit vádemelés nélkül lezártak. De a torzításért elsősorban az ügyészség rendkívül félrevezető közleménye a felelős.

Mint emlékezetes, 2016 márciusában lehallgató készüléket találtak az MTVA megbízott igazgatójának a szobájában. Tiltott adatszerzés miatt indult nyomozás, kiderült, hogy a lehallgatás házon belülről történt. Az ügyészség egy éven belül, idén februárban lezárta a nyomozást, mondván, a cselekmény nem bűncselekmény, mert „az MTVA irodái, illetve tárgyalói nem lehetnek a tiltott adatszerzés elkövetésének helyszínei”. Ezt a képtelen érvelést az ügyészség nem volt hajlandó részletekbe menően megmagyarázni, csak a „töretlen jogalkalmazói gyakorlatra” hivatkoztak, egyetlen példa nélkül.

Most úgy tűnik, egyetlen eset erejéig, a Kúria segítségével koncepciós eljárásban kreáltak egy „töretlen jogalkalmazói gyakorlatot”. Annak az árán is, hogy egy szemétláda perverz – amúgy is enyhének tűnő – büntetését megsemmisítették…

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2015 decemberében elítélt egy férfit (az elítélt neme csak feltételezés a részünkről), mert munkahelyének női mosdójában/WC-jében mozgásérzékelő kamerát szerelt fel. A bűncselekmény részleteit nem ismerjük, a bíróság nem adott róla tájékoztatást. Az ügyben még tárgyalást sem tűztek ki (ennek jogi jelentőségére most nem térünk ki), hanem a bíróság egy végzéssel tiltott adatszerzés miatt másfél év próbára bocsátotta a filmezőt. Azaz kapott egy ejnye-bejnyét! 

A normális jogérzék alapján már az is elfogadhatatlan, hogy egy WC-s kukkolás esetén tiltott adatszerzés legyen a vád! Az nem baj, ha emiatt is elítélik a tettest, de hát itt alapvetően az emberi méltóság megsértéséről van szó! A 2015 decemberében meghozott zalaegerszegi jogerős ítélet után aztán váratlanul a kukkoló javára, büntetésének enyhítése érdekében az ügyészség tett indítványt! Az, amelyik vádat emelt, és elfogadta az eredeti ítéletet! 15 hónappal később véletlenül éppen akkor fordultak a Kúriához, amikor lezárták a nyomozást a köztévé lehallgatási botránya ügyében, 2017. február 15.-én! Feltételezésünk szerint az ügyészség azt szerette volna elérni, hogy a bíróság a köztévé lehallgatási botrányához egy nagyon kicsit hasonló ügyben mondja ki, hogy nem történt bűncselekmény! 

A jelek szerint a Kúria megfelelt az elvárásoknak

A szokásos menetrendhez, és ahhoz képest, hogy a bíróság által jelentősnek minősített ügyről van szó, a Kúria brutálisan gyorsan, három hónap alatt elbírálta a felülvizsgálati indítványt!

A Kúria a mostani ítéletében tehát – az ügyészség generálta sajtóhírekkel ellentétben - nem az MTVA-s lehallgatási ügyről hozott ítéletet, hanem a WC-ben kamerázóról, akit bűncselekmény hiányában fölmentettek!

Kétségtelen viszont, hogy nagyon hasonló indokkal, mint amivel az ügyészség megszüntette a nyomozást a köztévés lehallgatás miatt. A Kúria és az Ügyészség abba kapaszkodott bele, hogy a jogtalan lehallgatással kapcsolatban a törvény a magánlak, magántitoksértés, stb. kategóriáit használja, ez pedig munkahelyre nem vonatkozik!? A női mosdóra sem…

A magyar igazságszolgáltatás szerint tehát nem tartozik a magánszférámhoz, hogy a munkahelyemen a mosdóban hogyan nyögök, és miképpen törlöm ki a seggemet! Azt egy kolléga titokban nyugodtan filmre veheti...

- lfs -

A bejegyzés trackback címe:

https://birosagitargyalo.blog.hu/api/trackback/id/tr312658007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása